MINISTERUL PUBLIC
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Întâlnirea Rețelei Uniunii Europene pentru cercetarea genocidului, crimelor de război și crimelor împotriva umanității - Eurojust

                                                                                                                4 iunie 2019   

                                                                                                                       

 

COMUNICAT

 

 

 

Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să comunice următoarele:

În perioada 22-23 mai 2019, la sediul Eurojust din Haga, s-a desfășurat cea de–a 26-a întâlnire a Rețelei Uniunii Europene pentru cercetarea genocidului, crimelor de război și crimelor împotriva umanității, la care Ministerul Public din România a fost reprezentat de punctul național de contact, procuror militar colonel magistrat Irinel Rotariu din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași.

Reprezentantul Ministerului Public Român a prezidat lucrările întâlnirii în virtutea exercitării de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, apoi a participat la cea de-a IV-a ediție a Zilei Împotriva Impunității, organizată în cooperare cu Eurojust.

La întâlnire au fost discutate aspecte operaționale ale anchetelor privind infracțiunile de genocid, crime de război și crime împotriva umanității din statele membre. De asemenea, au fost prezentate posibilitățile de finanțare ale programelor și structurilor  implicate în cercetarea acestui fenomen infracțional prin mecanismele financiare ale Uniunii Europene, precum și alte aspecte ale cooperării judiciare internaționale în materie.

Totodată, au fost reanalizate și modificate regulile de funcționare ale Rețelei din perspectiva numirii primului Comitet Director, iar reprezentantul Ministerului Public din România a fost desemnat, în conformitate cu regulile de funcționare a Rețelei, președinte al Comitetului Director al Rețelei.