MINISTERUL PUBLIC
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Intalnire experti CE

 

                                                                                                     3 octombrie 2018

        

COMUNICAT

 

 

Biroul de informare şi relaţii publice este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În cursul zilei de  azi, 3 octombrie 2018,  la sediul Ministerului Public, a avut loc o întrevedere oficială cu experți ai Comisiei Europene în cadrul misiunilor periodice de informare privind Mecanismul de Cooperare și Verificare. Delegația Ministerului Public a fost condusă de domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Principalele teme abordate în cursul întrevederii au vizat aspecte privind înființarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, modificările aduse Codului penal, Codului de procedură penală și legilor justiției, protocoalele de cooperare încheiate cu Serviciul Român de Informații. Totodată, au fost analizate recomandările din ultimul raport al Comisiei Europene, fiind puse la dispoziția experților indicatori statistici actualizați, din care rezultă progresele înregistrate în combaterea infracțiunilor de corupție, folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, spălare a banilor, evaziune fiscală.

Un alt aspect discutat s-a referit la suspiciunile privind încălcarea drepturilor fundamentale ale omului,  având în vedere cazuri care au fost prezentate public de către mass-media. Referitor la acest subiect, domnul Augustin Lazăr,  procurorul general al PÎCCJ, a arătat că, pentru aducerea la îndeplinire a obiectivelor prevăzute în Strategia Ministerului Public pentru consolidarea dezvoltării și afirmării instituționale în perioada 2017 – 2020, ce prevede ca domeniu prioritar apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în perioada noiembrie 2017 – iunie 2018 s-a desfășurat proiectul ”Protecţia drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale în faza de urmărire penală”. Proiectul a avut ca obiectiv dezvoltarea responsabilității și profesionalismului în activitatea procurorilor, pentru asigurarea respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale în concordanță cu legea fundamentală a României, cu dispozițiile Convenției (europene) pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, cu prevederile Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, cu jurisprudența C.E.D.O. și a Curții de Justiție a Uniunii Europene.

În cadrul acestui proiect au fost organizate o conferință națională de deschidere și 6 stagii regionale de pregătire profesională a procurorilor, iar o delegaţie formată din 18 procurori din cadrul Ministerului Public a efectuat o vizită de studii la C.E.D.O. În realizarea acelorași obiective, la data de 26 ianuarie 2018, a avut loc la sediul Curții Europene a Drepturilor Omului o întrevedere între domnul Augustin Lazăr, procurorul general al PÎCCJ și domnul Guido Raimondi, președintele C.E.D.O. Totodată, în ziua de 29 iunie 2018, a avut loc, la Alba Iulia, conferința internațională cu tema ,,Independența și imparțialitatea justiției în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului”, eveniment organizat de PÎCCJ, în cadrul căruia au susținut prelegeri judecătorii C.E.D.O. Iulia Antoanela Motoc, Paul Lemmens și Yonko Grozev.