MINISTERUL PUBLIC
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Măsuri preventive - contrabandă - PMTM Cluj

                                                                                                      7 aprilie 2017

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurori militari din cadrul Parchetului Militar Cluj efectuează cercetări în dosarul nr. 454/P/2016 având ca obiect desfășurarea unor activități de contrabandă cu țigări provenite din Serbia şi Ucraina, fiind suspectate de implicarea în activităţile menționate cadre militare din M.A.I. şi M.Ap.N., precum și persoane civile.

A fost dispusă față de șase inculpați măsura preventivă a controlului judiciar, iar un alt inculpat a fost reținut ieri pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi, în funcţie de derularea şi rezultatele anchetei, să fie luată măsura preventivă corespunzătoare. 

Din probatoriul administrat până în acest moment a rezultat că infracțiunile au fost comise în nord-vestul României și constau în primirea și valorificarea acestor bunuri.

În cursul zilei de ieri, 6 aprilie 2017, pe baza mandatelor emise de către Tribunalul Bihor, sub coordonarea procurorilor militari, au fost efectuate 12 percheziţii domiciliare şi de autoturisme în cinci localităţi de către lucrători din cadrul D.G.A. - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor şi I.P.J. Bihor, cu sprijinul efectivelor de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor.

În urma perchezițiilor efectuate, au fost identificate și ridicate 11.400 pachete de țigări (228.000 țigarete) de proveniență străină, precum și 20 kg de tutun vrac.

Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi în vederea stabilirii răspunderii judiciare.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.