MINISTERUL PUBLIC
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Instalare în funcție procuror șef interimar DNA

                                                                                                      12 iulie 2018

                                                                                    

COMUNICAT

 

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este abilitat să facă publice următoarele:

În cursul zilei de astăzi, cu prilejul instalării doamnei ANCA JURMA în funcția de procuror șef interimar al Direcției Naționale Anticorupție procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul AUGUSTIN LAZĂR, a avut o întâlnire cu procurorii acestei structuri a Ministerului Public. La eveniment a participat și doamna procuror LAURA CODRUȚA KOVESI, fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, căreia i s-a mulțumit pentru rezultatele obținute în perioada în care a condus instituția.

Doamna procuror șef Anca Jurma a prezentat procurorilor Direcției Naționale Anticorupție obiectivele instituționale pe care le va urmări în perioada imediat următoare, subliniind că lupta anticorupție, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale, va reprezenta în continuare o prioritate în desfășurarea activității procurorilor.

În cadrul întâlnirii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și-a exprimat încrederea în capacitatea procurorilor de a-și exercita atribuțiile ce decurg din îndeplinirea rolului constituțional al Ministerului Public, respectiv acela de a reprezenta, în activitatea judiciară, interesele generale ale societăţii şi de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

Totodată, domnul Augustin Lazăr a arătat că activitatea procurorilor în lupta anticorupție, care a făcut ca Direcția Națională Anticorupție să fie recomandată la nivel internațional pentru schimburi de bune practici, trebuie să continue cu fermitate, cu respectarea standardelor europene în materie.

După întâlnirea cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție, domnul procuror general Augustin Lazăr și doamna procuror șef Anca Jurma au susținut o declarație de presă.

Reamintim că doamna Anca Jurma a fost delegată în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție în data de 9 iulie 2018, în temeiul art. 57 alin. 7 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, ca urmare a revocării din această funcție a doamnei Laura Codruța Kovesi.

Doamna Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuțiile de procuror șef al Serviciului de cooperare internațională și programe din cadrul Direcției Naționale Anticorupție și a fost ulterior consilier al procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție. De asemenea, doamna Anca Jurma a deținut pe parcursul a două mandate funcția de vicepreședinte al Reţelei instituțiilor europene anticorupţie (EPAC/EACN).

După decizia de ieri a Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la continuarea activității doamnei Laura Codruța Kovesi, având în vedere experiența sa profesională, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a dispus delegarea acesteia în funcția procuror la Serviciul de îndrumare și control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu atribuții privind implementarea la nivelul Ministerului Public a Strategiei Națională Anticorupție pentru perioada 2016 – 2020.

poza_c12072018_1.jpg

poza_c12072018_2.jpg