MINISTERUL PUBLIC
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Participare PG al PÎCCJ la Conferința ”170 de ani de la revoluția franceză din 1848”

                                                                                                23 februarie 2018

COMUNICAT

 

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele:

În cursul zilei de ieri, 22 februarie 2018, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (P.Î.C.C.J.), a participat la conferința-dezbatere ”170 de ani de la revoluția franceză din 1848, inspiratoare a revoluțiilor din Țările Române”, organizată de Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Ştiinţe Sociale (CEREFREA Villa Noel al Universităţii din Bucureşti şi Ambasada Franţei în România, în parteneriat cu Academia Română şi Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În deschiderea conferinței au luat cuvântul domnul Ioan Pânzaru, directorul CEREFREA,  domnul Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, care a transmis mesajul președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, Excelența Sa, doamna Michèle Ramis, ambasadoarea Franţei în România, doamna Rennie Yotova, directoarea Biroului Regional pentru ţările Europei Centrale şi Orientale (BRECO) al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, precum și domnul Sorin Cîmpeanu, preşedintele Agenţiei Universitare a Francofoniei. De asemenea, domnul Ioan Aurel Pop, rectorul Universității ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, a susținut o alocuțiune intitulată ”La leçon de la révolution française de 1848”. La manifestare au mai participat reprezentanţi şi specialişti din partea organizatorilor şi partenerilor, precum și ai mediului academic bucureştean.

În contextul dezbaterii despre generația tinerilor revoluționari români de la 1848, formați în Franța și în alte state europene, domnul Augustin Lazăr a evocat figurile unor personalități fondatoare ale instituției Ministerului Public. Dintre acestea, a menționat pe Mihail Kogălniceanu, primul procuror general al României (1862), și pe Alexandru Papiu Ilarian, al treilea procuror general al României în perioada 1866-1868, lider al revoluției din Transilvania, profesor la Universitatea din Iași, care a fost și ministru al justiției. Făcând un arc peste timp al cooperării franco-române în materie juridică, procurorul general al P.Î.C.C.J. a evocat și personalitatea profesorului Vespasian V. Pella de la Universitatea din București, care a predat și în Franța și a lansat ideea Curții Penale Internaționale, precum și cea a Ministerului Public Internațional.

Totodată, în cadrul conferinței, domnul Augustin Lazăr a prezentat proiectul comun de înființare a Parchetului European, susținut și de procurorii generali din Franța și România, dezbătut  la conferința din 2017 organizată la Universitatea din București.

poza_c_23_02_2018_1.jpg

poza_c_23_02_2018_2.jpg