MINISTERUL PUBLIC
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Trimitere în judecată - evaziune fiscală - SUPC - PÎCCJ

                                                                                                        29 martie 2017

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

            Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatei URSĂȚEANU CLAUDIA-MIHAELA, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, și a inculpatului DUMITRACHE LUCICĂ, pentru complicitate la evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:

În perioada 14 ianuarie 2013 – 30 mai 2013, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, inculpata URSĂȚEANU CLAUDIA MIHAELA, în scopul sustragerii de la plata taxelor datorate bugetului de stat, a dispus înregistrarea în contabilitatea acestei societăţi a unor cheltuieli fictive, reprezentând achiziţii nereale, în baza a 16 facturi fiscale emise de firma respectivă și de alte două societăți (administrate în fapt de inculpatul DUMITRACHE LUCICĂ), în valoare totală 11.330.659 lei.

Menționăm că prejudiciul adus bugetului de stat este de 2.193.030 lei (echivalentul a 496.239 euro),  reprezentând TVA dedusă nelegal. În vederea garantării recuperării acestuia,  s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui număr de cinci imobile în valoare de 1.940.000 lei.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului București.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.