MINISTERUL PUBLIC
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Trimitere în judecată – ucidere din culpă  - SUPC – PÎCCJ

                                                                                                23 septembrie 2020 

 

 

 

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurorii din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au încheiat urmărirea penală și au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, prevăzută de art. 192 alin. 1 si 2 din Codul penal.

În fapt, inculpatul, la data de 31.07.2018, în timp ce conducea un autoturism pe DN 6, a efectuat manevra de depășire a unui trailer, după care, pe fondul vitezei de 113 km/h,  neatenției și precipitării, a bruscat volanul, a pierdut controlul direcției și a derapat lovind  un pod de beton, cauzând în urma impactului produs decesul unei persoane ce se afla în autoturism. În acest accident au fost vătămați și alți doi pasageri, dar urmarea prevăzută în norma de incriminare ( mai mult de 90 zile îngrijiri medicale) nu s-a produs, dispunându-se clasarea cauzei sub aspectul infracțiunii de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 din Codul penal.  

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Judecătoriei Caransebeș, spre competentă soluționare.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.