PUBLIC MINISTRY
Prosecutor’s Office attached to the High Court of Cassation and Justice

Vizită de lucru procurori români la CEDO

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este abilitat să facă publice următoarele:

În perioada 4 - 5 iulie 2018, o delegație de 17 procurori români au efectuat o vizită de lucru la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (C.E.D.O.) de la Strasbourg, organizată în cadrul proiectului ”Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală”, ce a fost lansat anul trecut de Ministerul Public.

În cadrul vizitei la Strasbourg, procurorii au avut o întâlnire cu domnul judecător Guido Raimondi, președintele instanței europene. De asemenea, pe parcursul vizitei, mai mulți judecători ai C.E.D.O. au susținut în fața delegației din România alocuțiuni având ca temă, printre altele, obligațiile statului ce decurg din aplicarea art. 3 al Convenției pentru Apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților Fundamentale, executarea deciziilor instanței de la Strasbourg și Protocolul nr. 16 al Convenției. De asemenea, un accent deosebit a fost acordat prezentării jurisprudenței C.E.D.O. pe categorii tematice, cum ar fi dreptul la o apărare efectivă sau dreptul la o anchetă efectivă. Vizita de lucru la C.E.D.O. s-a încheiat prin prezentarea unor cauze relevante în care s-a pronunțat Marea Cameră, prezentare ce a fost susținută de doamna Iulia Motoc, judecător ce reprezintă România în cadrul instanței europene.

În cursul zilei de ieri procurorii români au vizitat și Consiliul Europei, organizație europeană din care România face parte din 1993 și care are printre instituțiile componente C.E.D.O., organismul judiciar responsabil de respectarea în cele 47 de state membre a drepturilor omului și a libertăților fundamentale.

Reamintim că în perioada noiembrie 2017 – iunie 2018 au fost organizate mai multe stagii de pregătire profesională a procurorilor în domeniul apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în cadrul proiectului ”Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală”, asigurarea respectării drepturilor omului, în concordanţă cu practica C.E.D.O., constituind unul dintre obiectivele strategice instituționale ale Ministerului Public.