PUBLIC MINISTRY
Prosecutor’s Office attached to the High Court of Cassation and Justice

Vizită oficială a președintelui Consiliului procurorilor generali din Regatul Țărilor de Jos

                                                                                                           8 mai 2018

 

COMUNICAT

 

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, și președintele Consiliului procurorilor generali ai Regatului Țărilor de Jos, domnul Gerrit van der Burg, aflat într-o vizită oficială în România, au avut astăzi o întâlnire de lucru la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

În cadrul discuțiilor au fost abordate mai multe teme de actualitate juridică, precum funcționarea statului de drept, gestionarea problemelor specifice sistemului judiciar în vederea  consolidării democrației, rolul instituției procurorului european în eficientizarea justiției din statele membre.

Domnul Gerrit van der Burg a prezentat sistemul judiciar olandez, modul de organizare a Ministerului Public în Regatul Țărilor de Jos, subliniind importanța suveranității procurorilor în activitatea de urmărire penală, în afara oricărei subordonări și imixtiuni a ministrului Justiției.

În același registru tematic, domnul Augustin Lazăr a vorbit despre independența procurorului, un drept câștigat și care trebuie apărat întrucât reprezintă garanția calității și eficienței actului de justiție.  

Vizita în România a președintelui Consiliului procurorilor generali ai Regatului Țărilor de Jos a constituit prilejul de pune bazele unui schimb de bune practici și de a stabili modalități de colaborare în domenii de interes pentru ambele părți, respectiv: criminalitatea transfrontalieră, cybercrime, traficul de persoane, traficul de droguri și traficul de bunuri culturale.

Din delegația olandeză au mai făcut parte doamna Monique J. A. M. Corten-van der Sande, procuror în cadrul Biroului de cooperare internațională al Ministerului Public din Regatul Țărilor de Jos, și domnul Jacob Aarsen, ofițer de legătură în cadrul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România.

Din partea Ministerului Public din România au participat la întâlnire doamna Laura Oprean, prim-adjunct al procurorului general al PÎCCJ, domnul Bogdan Licu, adjunct al procurorului general al PÎCCJ, doamna Adriana Șandru și domnul Ovidiu Predescu, consilieri ai procurorului general, doamna Laura Codruța Kovesi, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, domnul Daniel Horodniceanu, procuror șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, domnii Romulus Varga și Cristi Lazăr, procuror șef , respectiv procuror șef adjunct la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ, domnul Gheorghe Cosneanu, procuror șef al Secției parchetelor militare din cadrul PÎCCJ, doamna Nadina Spînu, procuror șef al Serviciului de cooperare judiciară internațională, relații internaționale și programe din cadrul PÎCCJ.  

c_08052017_1.jpg

c_08052017_2.jpg