PUBLIC MINISTRY
Prosecutor’s Office attached to the High Court of Cassation and Justice

PICCJ - Ziua Europeană a Justiției Civile

                                                                                                25 octombrie 2017

COMUNICAT

 

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În cursul zilei de astăzi, 25 octombrie 2017, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au fost organizate o serie de evenimente publice, prilejuite de celebrarea  Zilei Europene a Justiției Civile, la care au participat studenți  de la facultăți de drept din cadrul mai multor universități.

Din partea Ministerului Public au fost prezenți procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, prim-adjunctul procurorului general, doamna Laura Oprean, adjunctul procurorului general, domnul Bogdan Licu, consilierii procurorului general, doamna Adriana Șandru și domnii Ionel Senteș și Ovidiu Predescu, precum și șefii principalelor structuri operative din cadrul Parchetului  de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Seria activităților organizate cu acest prilej a debutat cu o expunere a domnului Augustin Lazăr în cadrul căreia a prezentat instituția parchetului și a procurorului, precum și principalele obiective ale Ministerului Public. Activitățile au continuat cu o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri, cu vizionarea și prezentarea Galeriei fotografice a procurorilor generali ai României, precum și cu vizitarea și prezentarea bibliotecii Ministerului Public și a Centrului de presă.

În cadrul alocuțiunii susținute, domnul Augustin Lazăr  a arătat că o justiție modernă, la standarde europene, presupune un act de justiție echitabil, îndeplinit într-un timp rezonabil și într-o manieră transparentă. Totodată, procurorul general a vorbit despre rolul constituțional al Ministerului Public, despre statutul procurorului de magistrat independent profesional, arătând că subordonarea procurorului este doar administrativă, acesta luînd deciziile doar pe baza probelor. De asemenea, domnul Augustin Lazăr a subliniat importanța digitalizării pentru activitatea de urmărire penală, precizând că sunt  în curs de implementare  două proiecte de informatizare, în valoare de 70 de milioane de lei.

La rândul său, doamna Laura Oprean, prim-adjunct al procurorului general, răspunzând întrebărilor primite de la studenți, a arătat că profesia de procuror este una deosebită, care presupune o pregătire temeinică și un studiu continuu,  aducând magistratului procuror o provocare cu fiecare dosar pe care îl soluționează. Totodată, doamna Laura Oprean s-a referit și la alte aspecte din activitatea procurorilor, respectiv  rolul acestora în apărarea intereselor publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, cu referire specială la drepturile minorului.

În contextul activităților derulate în cursul zilei de astăzi, au fost prezentate  de către domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului  de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și domnul prof.univ. dr. h.c. Mircea Duțu, lucrările Apărarea mediului și a fondului forestieri prin dreptul penal (2016) și Ministerul Public – istorie și perspective (2017), ambele  volume fiind rezultate în cadrul colaborării dintre Ministerul Public și Institutul de Cercetări Juridice “Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române. De asemenea, consilierul procurorului general, prof.univ.dr. Ovidiu Predescu, a prezentat revista Pro Lege, publicație de cultură profesională, editată de Ministerul Public.

Decizia de a celebra în fiecare an, la data de  25 octombrie, Ziua Europenă a Justiției Civile în întreaga Europă a fost luată la 5 iunie 2003 de către Consiliul Europei şi Uniunea Europeană, obiectivul principal  fiind acela de a sublinia faptul că justiția este, în primul rând, un serviciu aflat în slujba cetățenilor, prin intermediul cărora le sunt apărate drepturile și libertățile fundamentale în cadrul procedurilor judiciare.

poza_c_25102017_1.jpg

poza_c_25102017_2.jpg

poza_c_25102017_3.jpg

poza_c_25102017_4.jpg

poza_c_25102017_5.jpg

poza_c_25102017_6.jpg

poza_c_25102017_7.jpg

poza_c_25102017_8.jpg

poza_c_25102017_9.jpg