MINISTERUL PUBLIC
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Participare PG al PÎCCJ - lansare de carte juridică în cadrul Bookfest 2018

                                                                                                               01 iunie 2018

 

 

 

 

COMUNICAT

 

 

 

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este abilitat să facă publice următoarele:

În cursul zilei de ieri, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a participat în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest la lansarea volumului ”Protecția juridică a patrimoniului cultural și natural”, pe care l-a coordonat alături de domnul Mircea Duțu, director al Institutului de Cercetări Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, și de domnul Ovidiu Predescu, consilier al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, avându-i coautori pe doamna procuror Elena Giorgiana Hosu, domnul Andrei Duțu și domnul procuror Gheorghe Bocșan.

În deschidere, domnul Ovidiu Predescu, moderatorul evenimentului, a arătat care este miza științifică a acestui volum, apărut la Editura Academiei Române și Editura Universul Juridic și dedicat Centenarului Marii Uniri și Anului european al patrimoniului cultural, respectiv prefigurarea unei noi ramuri de drept, dreptul patrimoniului cultural și natural, corelativă atât unui nou domeniu de reglementare, cât și unei discipline de cercetare de sine stătătoare.

 În continuare a vorbit domnul Andrei Pleșu, fost ministru al Culturii, care a semnat ”Un cuvânt de însoțire” al lucrării, apreciind că aceasta reprezintă ”prima autostradă dedicată Centenarului”. ”Problema patrimoniului nu este arzătoare, este dramatică”, a  subliniat domnul Andrei Pleșu, exemplificând pericolul în care se află unele monumente. De asemenea, acesta a remarcat că ”patrimoniul cultural și național reprezintă climatul vieții noastre cotidiene și în același timp un simptom al identității noastre”. ”După apariția acestei lucrări nimeni nu va mai putea spune că nu există un ghid, un îndreptar al comportamentului față de patrimoniu”, a mai relevat acesta.

Luând cuvântul la eveniment, domnul Mircea Duțu a arătat că prin realizarea lucrării prezentate s-au deschis porțile unui nou domeniu de cercetare juridică, cu sorginte în reglementări internaționale în domeniu, bine statornicite. ”E un început absolut necesar, o nouă poartă spre Europa și spre valorile occidentale”, a apreciat domnul Mircea Duțu, subliniind că ”volumul transmite și o altă idee, aceea că orice generație are îndatorirea de a păstra în stare de echilibru patrimoniul cultural și natural”.

Apărarea și protecția patrimoniului cultural și natural ca obligație a generațiilor succesive a fost evidențiată și de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care a arătatat în acest sens importanța majoră a profesioniștilor în domeniu. ”Această lucrare ne spune că avem o rețea de profesioniști. România nu a dus niciodată lipsă de profesioniști, ei trebuie doar lăsați să lucreze. Avem deja procurori și polițiști specializați, precum și un grup de cercetători în domeniul patrimoniului”, a spus domnul Augustin Lazăr. Totodată, acesta a prezentat categoriile de infracțiuni împotriva patrimoniului, astfel cum sunt acestea relevate de jurisprudența națională prezentată în lucrare. De asemenea, procurorul general a evidențiat preocuparea majoră a Ministerului Public pentru promovarea justiției restaurative la rang de cultură instituțională. ”După aplicarea legii penale ca ultima ratio, trebuie să existe preocuparea pentru măsurile preventive”, a punctat domnul Augustin Lazăr.

La finalul manifestării, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis un mesaj de încredere în magistrații Ministerului Public și anvergura lor culturală, prezentându-l pe domnul procuror Daniel Oltean, din cadrul DIICOT – Serviciul teritorial Târgu Mureș, care a primit în cadrul Galei UNITER din acest an premiul pentru ”Cea mai bună piesă a anului 2017”. ”Spațiul în care lucrăm e un spațiu care are legătură cu oamenii, cu dramele lor, de aici importanța găsirii umanului în procesul penal și importanța pentru magistrat a contactului pe care trebuie să-l aibă cu cultura”, a spus în încheiere domnul procuror Daniel Oltean.